
Wyjątkowe smaki, lokalne produkty i autorskie menu. Rusza kolejna edycja Fine Dining Week
Organizatorzy Fine Dining Week co roku zapraszają do udziału najlepsze restauracje z całego kraju. Goście mają niepowtarzalną okazję spróbować festiwalowego, 5-daniowego menu, skomponowanego specjalnie na to wydarzenie. Podczas letniej edycji Fine Dining Week czekać na nas będą prawdziwe dzieła sztuki skomponowane przez najznamienitszych Szefów Kuchni.
Oto restauracje, które warto odwiedzić podczas tegorocznej edycji wydarzenia:
Niesztuka Restaurant&Bar Klub Aktora, Gdańsk
Zlokalizowane na gdańskiej starówce neo bistro, łączy sezonowe, lokalne produkty z wpływami całego świata. Podczas Fine Dining Week w klimatycznym wnętrzu zjemy m.in. żebro wołowe z mulami, puree z selera, żebro wołowe z mulami, puree z selera z emulsją ziołową i dymką. W drugiej propozycji znajdzie się biały halibut z fasolą, kurkami w towarzystwie lardo, miso z czarnym czosnkiem i koperkiem. W obydwu wersjach spróbujemy wyśmienitej bezy kukurydzianej z kremem kukurydzianym z czarnym bzem, palonymi liśćmi kukurydzy i pudrem z bzu.
Dyletanci, Warszawa
Nie mniej pysznie zjemy na warszawskim Powiślu. Szef Kuchni Rafał Hreczaniuk bazuje wyłącznie na sezonowych produktach pochodzących z ekologicznych źródeł, w tym z własnej farmy warzyw i owoców. Tym razem zaserwuje gościom tuńczyka z kwiatem cukinii i cytrusami czy buraka z chrzanem i orzechami włoskimi. Na deser przygotował nieoczywistą propozycję — kozi ser ze szczawiem i jeżynami. Sommelierzy pomogą nam wybrać idealnie komponujące się wina. Jest z czego wybierać — w lokalu znajduje się winebar z jedną z największych kart win (1 100 pozycji) w Polsce.
Brasserie Warszawska, Warszawa
Pozostając w stolicy, wybierzmy się do restauracji Brasserie Warszawska. Lokal inspirowany warszawską tradycją i europejską współczesnością, łączy prostotę z elegancją. Wśród festiwalowych propozycji znajdziemy więc m.in. dorsza z dynią, czarnym bzem i porzeczką. Dla wegetarian przygotowano lasagne z grzybami i szpinakiem. Na koniec 5-daniowej uczty czekać na nas będzie letnie compote owocowe z sorbetem cytrynowym.
Restauracja Babinicz, Dworzysko
Folwark Dworzysko z Restauracją Babinicz znajduje się zaledwie 45 minut jazdy od Wrocławia. W miejscu czterokrotnie wyróżnionym w prestiżowym Żółtym Przewodniku Gault&Millau spróbujemy gnocchi z koziego sera z puree morelowym i karmelizowanym kalafiorem oraz jagnięcinę z puree grzybowym, szpinakiem i sosem z kasztanów i aronii.
Powidok - Restauracja Autorska, Łódź
Łódzka restauracja Powidok czaruje stylem i smakami. Podczas Fine Dining Week zjemy fileta z kaczki z burakiem, śliwką i cepelinem. W opcji wege znajdziemy boczniaki z kapustą i pomidorem. Poza wyśmienitymi daniami czekać na nas będzie wystawa obrazów. Kulinarna uczta i duchowe przeżycia w jednym.
Oto restauracje, które debiutują podczas tegorocznej edycji wydarzenia:
Pam Pam, Warszawa
Pam Pam nie trzeba daleko szukać, restauracja zlokalizowana jest w samym centrum Warszawy. Eleganckie wnętrze lokalu zachęca do niespiesznych spotkań. W festiwalowym menu znajdziemy m.in. linguine z czarną truflą w maślanej emulsji oraz deser — parfait borówkowe z bezą imbirową i lodami czekoladowymi z kardamonem.
Mennicza Fusion, Wrocław
Ekskluzywna restauracja Mennicza Fusion zlokalizowana jest w murach XVI-wiecznego wrocławskiego spichlerza. Goście lokalu cenią go nie tylko za niezwykłe wnętrze, ale też dyskretną obsługą i doskonałą kuchnię. Podczas Fine Dining Week zjemy m.in. krem z karczocha i tajemniczą popcorncotę.
Scena Kulinarna Art Restaurant, Śląsk
Restauracja Scena Kulinarna Art Restaurant to najlepszy dowód na to, że jedzenie też jest sztuką. Miłośnicy potraw mięsnych mogą liczyć na filet z kaczki z brzoskwinią, młodą marchwią i sosem demi glace. W menu dla wegetarian znajdzie się karmelinowany kalafior ze słonecznikiem, szczypiorkiem i sałatką z ziół.
U Fukiera, Warszawa
W tegorocznej edycji Fine Dining Week bierze też udział słynna restauracja Magdy Gessler. W 5-daniowym menu znajdziemy tatar z pieczonego w rozmarynie i miodzie buraka, koziego sera i prażonych ziaren słonecznika podany na tradycyjnych blinach z łyżką kawioru ze ślimaka. W wersji mięsnej zjemy comber z polskiej jagnięciny w pudrze z pistacji podany z kurkami, zielonymi warzywami i kremowym risotto.
Kolacja na dachu hotelu The Westin Warsaw
A co powiecie na kolację 95 metrów nad ziemią? W Westin Warsaw spróbujemy dań kuchni fusion z widokiem na nowoczesną część stolicy. Do wyboru mamy dwie wersje menu: mięsno-rybną lub wegańską. Niezależnie od tego, czy wybieracie się na randkę, czy spotkanie z przyjaciółmi będzie wyjątkowo pięknie i pysznie.
Festiwal odbywa się w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Łodzi, na Śląsku, w Trójmieście i w Szczecinie. Za 5-daniowe menu od najlepszych szefów kuchni zapłacimy 129 zł za osobę. Rezerwacji można dokonywać na stronie: www.finediningweek.pl.