Wyjątkowe smaki, lokalne produkty i autorskie menu. Rusza kolejna edycja Fine Dining Week
Mat. prasowe

Wyjątkowe smaki, lokalne produkty i autorskie menu. Rusza kolejna edycja Fine Dining Week

Przed nami 9. już edycja Fine Dining Week. W dniach od 26 sierpnia do 13 września w najlepszych restauracjach w Polsce na gości czekać będzie autorskie, 5-daniowe menu.
Sylwia Arlak
20.08.2020

Organizatorzy Fine Dining Week co roku zapraszają do udziału najlepsze restauracje z całego kraju. Goście mają niepowtarzalną okazję spróbować festiwalowego, 5-daniowego menu, skomponowanego specjalnie na to wydarzenie. Podczas letniej edycji Fine Dining Week czekać na nas będą prawdziwe dzieła sztuki skomponowane przez najznamienitszych Szefów Kuchni.

Oto restauracje, które warto odwiedzić podczas tegorocznej edycji wydarzenia:

Niesztuka Restaurant&Bar Klub Aktora, Gdańsk

Zlokalizowane na gdańskiej starówce neo bistro, łączy sezonowe, lokalne produkty z wpływami całego świata. Podczas Fine Dining Week w klimatycznym wnętrzu zjemy m.in. żebro wołowe z mulami, puree z selera, żebro wołowe z mulami, puree z selera z emulsją ziołową i dymką. W drugiej propozycji znajdzie się biały halibut z fasolą, kurkami w towarzystwie lardo, miso z czarnym czosnkiem i koperkiem. W obydwu wersjach spróbujemy wyśmienitej bezy kukurydzianej z kremem kukurydzianym z czarnym bzem, palonymi liśćmi kukurydzy i pudrem z bzu.

Dyletanci, Warszawa

Nie mniej pysznie zjemy na warszawskim Powiślu. Szef Kuchni Rafał Hreczaniuk bazuje wyłącznie na sezonowych produktach pochodzących z ekologicznych źródeł, w tym z własnej farmy warzyw i owoców. Tym razem zaserwuje gościom tuńczyka z kwiatem cukinii i cytrusami czy buraka z chrzanem i orzechami włoskimi. Na deser przygotował nieoczywistą propozycję — kozi ser ze szczawiem i jeżynami. Sommelierzy pomogą nam wybrać idealnie komponujące się wina. Jest z czego wybierać — w lokalu znajduje się winebar z jedną z największych kart win (1 100 pozycji) w Polsce.

Mat.prasowe

Brasserie Warszawska, Warszawa

Pozostając w stolicy, wybierzmy się do restauracji Brasserie Warszawska. Lokal inspirowany warszawską tradycją i europejską współczesnością, łączy prostotę z elegancją. Wśród festiwalowych propozycji znajdziemy więc m.in. dorsza z dynią, czarnym bzem i porzeczką. Dla wegetarian przygotowano lasagne z grzybami i szpinakiem. Na koniec 5-daniowej uczty czekać na nas będzie letnie compote owocowe z sorbetem cytrynowym.

Mat.prasowe

Restauracja Babinicz, Dworzysko

Folwark Dworzysko z Restauracją Babinicz znajduje się zaledwie 45 minut jazdy od Wrocławia. W miejscu czterokrotnie wyróżnionym w prestiżowym Żółtym Przewodniku Gault&Millau spróbujemy gnocchi z koziego sera z puree morelowym i karmelizowanym kalafiorem oraz jagnięcinę z puree grzybowym, szpinakiem i sosem z kasztanów i aronii.

Mat.prasowe

Powidok - Restauracja Autorska, Łódź

Łódzka restauracja Powidok czaruje stylem i smakami. Podczas Fine Dining Week zjemy fileta z kaczki z burakiem, śliwką i cepelinem. W opcji wege znajdziemy boczniaki z kapustą i pomidorem. Poza wyśmienitymi daniami czekać na nas będzie wystawa obrazów. Kulinarna uczta i duchowe przeżycia w jednym.

Oto restauracje, które debiutują podczas tegorocznej edycji wydarzenia:

Pam Pam, Warszawa

Pam Pam nie trzeba daleko szukać, restauracja zlokalizowana jest w samym centrum Warszawy. Eleganckie wnętrze lokalu zachęca do niespiesznych spotkań. W festiwalowym menu znajdziemy m.in. linguine z czarną truflą w maślanej emulsji oraz deser — parfait borówkowe z bezą imbirową i lodami czekoladowymi z kardamonem.

Mat.prasowe

Mennicza Fusion, Wrocław

Ekskluzywna restauracja Mennicza Fusion zlokalizowana jest w murach XVI-wiecznego wrocławskiego spichlerza. Goście lokalu cenią go nie tylko za niezwykłe wnętrze, ale też dyskretną obsługą i doskonałą kuchnię. Podczas Fine Dining Week zjemy m.in. krem z karczocha i tajemniczą popcorncotę.

Mat.prasowe

Scena Kulinarna Art Restaurant, Śląsk

Restauracja Scena Kulinarna Art Restaurant to najlepszy dowód na to, że jedzenie też jest sztuką. Miłośnicy potraw mięsnych mogą liczyć na filet z kaczki z brzoskwinią, młodą marchwią i sosem demi glace. W menu dla wegetarian znajdzie się karmelinowany kalafior ze słonecznikiem, szczypiorkiem i sałatką z ziół.

Mat.prasowe

U Fukiera, Warszawa

W tegorocznej edycji Fine Dining Week bierze też udział słynna restauracja Magdy Gessler. W 5-daniowym menu znajdziemy tatar z pieczonego w rozmarynie i miodzie buraka, koziego sera i prażonych ziaren słonecznika podany na tradycyjnych blinach z łyżką kawioru ze ślimaka. W wersji mięsnej zjemy comber z polskiej jagnięciny w pudrze z pistacji podany z kurkami, zielonymi warzywami i kremowym risotto.

Mat.prasowe

Kolacja na dachu hotelu The Westin Warsaw

A co powiecie na kolację 95 metrów nad ziemią? W Westin Warsaw spróbujemy dań kuchni fusion z widokiem na nowoczesną część stolicy. Do wyboru mamy dwie wersje menu: mięsno-rybną lub wegańską. Niezależnie od tego, czy wybieracie się na randkę, czy spotkanie z przyjaciółmi będzie wyjątkowo pięknie i pysznie.

Mat.prasowe

Festiwal odbywa się w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Łodzi, na Śląsku, w Trójmieście i w Szczecinie. Za 5-daniowe menu od najlepszych szefów kuchni zapłacimy 129 zł za osobę. Rezerwacji można dokonywać na stronie: www.finediningweek.pl.

 

Kochasz czytać?
Czekamy na Ciebie!

Dołącz do grupy na FB
 

Uroda Życia - czytaj dla przyjemności

Czekamy na Ciebie na FB
 

Ludzie, psychologia,
pasja - inspirujemy!

Obserwuj nas na IG
Pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

Rosół pociesza i leczy samotność? Cała prawda o „comfort food”

„Comfort food” przywołuje ulubione smaki z dzieciństwa i inne miłe wspomnienia. Ale to nie wszystko, bo pomaga nam załagodzić negatywne emocje i zwalczyć stres. Jak to możliwe?
Sylwia Arlak
24.06.2020

Na smutki najlepsze są lody, na samotność pomidorówka, a na złamane serce placki z jabłkami takie jak z dzieciństwa? Zamiast zmierzyć się z problemami, często próbujemy leczyć je jedzeniem. Zaglądamy do lodówki, „zajadamy” stres. I to naprawdę działa. Terapeutyczną moc „comfort food” udowodnił Jordan D. Trosi, psycholog z amerykańskiego Uniwersytetu w Buffalo.  Comfort food jedzone oczami Korzystnie na nasze samopoczucie wpływa już samo myślenie o „kojących” posiłkach. Troisi wraz z psycholog Shirą Gabriel przeprowadzili eksperyment, w którym podzielili grupę ochotników na dwa zespoły. Pierwszy z nich miał za zadanie przywołać w pamięci i następnie opisać kłótnię z bliską osobą. Takie wspomnienie miało w nich wywołać poczucie osamotnienia. Drugi zespół miał za zadanie opisać dowolne wydarzenie uznane za emocjonalne neutralne. Następnie część badanych z obu grup miała napisać o jedzeniu swojej ulubionej potrawy, a inni o próbowaniu nowych dań. Na koniec wszyscy uczestnicy dostali do wypełnienia specjalne kwestionariusze, które pozwalały ocenić skalę osamotnienia. Okazało się, że osoby piszące o ulubionym jedzeniu pod koniec eksperymentu rzadziej czuły się samotne. Comfort food to nie muszą być fast-foody Pozostaje pytanie, jakie potrawy uznajemy za „comfort food”. Czy wszyscy „pocieszamy się” w ten sam sposób? Nie. I wbrew stereotypom, wcale nie muszą być to fast-foody. „Comfort food” to potrawy, które przywołują miłe wspomnienia. Już w 1977 r. w słownikach zdefiniowano pojęcie, jako „tradycyjnie przygotowywane potrawy, które odwołują się do nostalgicznych i sentymentalnych wspomnień”. Zależą też od kultury. Dla Brytyjczyka czy Niemca nasze „jedzenie na pocieszenie” mogłoby...

Czytaj dalej