
Naturalny antybiotyk wzmacnia odporność i leczy infekcje. Masz go w swojej kuchni!
Kiedy coś nam dolega, niemal instynktownie udajemy się do gabinetu lekarskiego po receptę lub korzystamy z teleporady. Często jednak przepisywane antybiotyki powodują znacznie więcej szkody niż pożytku (zaburzając pracę naszego organizmu, prowadzą m.in. do spadków odporności). Kiedy tylko jest to możliwe, lepiej sięgnąć po naturalne rozwiązania.
Czy naturalne antybiotyki naprawdę działają?
Antybiotyki służą do zabijania lub hamowania rozwoju bakterii. Chociaż mogą kojarzyć się z nowoczesną medycyną, tak naprawdę istnieją od wieków. Oryginalne antybiotyki, podobnie jak wiele współczesnych, pochodzą z naturalnych źródeł. Właściwości antybiotyczne mają niektóre ekstrakty roślinne, olejki eteryczne, zioła, a nawet żywność. Oto 10 naturalnych antybiotyków, które warto zacząć stosować na co dzień.
Naturalne antybiotyki: czosnek
Jedząc codziennie kilka ząbków czosnku, możesz skutecznie zwalczyć wszelkiego rodzaju bakterie, wirusy i infekcje. Liczne badania wykazały, że czosnek może wspomagać chorych na cukrzycę i nadciśnienie. Świetnie łagodzi skutki przeziębienia, grypy, a także zmniejsza ból zębów.
Aby zmaksymalizować jego właściwości antybiotyczne, należy rozgnieść ząbek i zjeść na surowo. Możesz go dodać do sałatki, zupy, a nawet koktajli.
Naturalne antybiotyki: cebula
Cebula jest blisko spokrewniona z czosnkiem i ma podobne korzyści zdrowotne. Zmniejsza ból i stany zapalane. Jest pomocna przy przeziębieniu i grypie.
Podobnie jak w przypadku czosnku, najlepsze rezultaty uzyskasz, jedząc cebulę na surowo. Gotowanie sprawia, że warzywo traci wiele z jego najzdrowszych składników odżywczych.
Naturalne antybiotyki: miód
Miód to jeden z najstarszych naturalnych antybiotyków, był stosowany już w przez starożytnych Egipcjan. Pomagał im też ochraniać skórę.
Miód ma właściwości przeciwbakteryjne, wspomaga też proces gojenia ran. Nałóż go bezpośrednio na ranę lub zakażony obszar. W przypadku przeziębienia każdego dnia zjadaj jedną łyżkę stołową albo wymieszaj ją w ciepłej (ale nigdy nie gorącej, bo miód traci wtedy właściwości) filiżance ziołowej herbaty.
Czytaj też: Jeśli nie kawa, to co? Wzmacniające napoje Agnieszki Maciąg
Naturalne antybiotyki: chrzan
Chrzan dodaje energii i pomaga organizmowi bronić się przed chorobami. Pomaga niemal na wszystko, od infekcji dróg moczowych po kamienie nerkowe i zapalenie oskrzeli.
Aby uzyskać najlepsze efekty, spożywaj go na surowo (zmiksowany lub wyciśnięty). Możesz też go pokroić w kostkę i zjadać z niewielką ilością octu.
Naturalne antybiotyki: witamina C
Witaminę C znajdziesz w wielu różnych owocach (m.in. w pomarańczach i ananasach). Wzmacnia układ odpornościowy, a także pomaga przy problemach skórnych. Sięgaj po pomarańcze i inne owoce z witaminą C kilka razy w tygodniu.
Naturalne antybiotyki: cynamon
Cynamon może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u osób mających skłonności do cukrzycy. Ma również właściwości antybiotyczne. Cynamon spożywa się na wiele sposobów. Możesz np. ugotować na wolnym ogniu korę cynamonu, a potem przelać zawartość do kubka. Schłodzony napój można spożywać przez kilka dni. Jest orzeźwiający i naprawdę pyszny. Cynamon świetnie sprawdza się też jako przyprawa do wielu dań.
Naturalne antybiotyki: imbir
Imbir jest niezwykle powszechny w leczeniu grypy i przeziębienia. Używa się go również przy rozstroju żołądka i nudnościach. Sprawdza się w leczeniu bólu mięśni i stawów. Imbir ma same zalety i mogą go przyjmować niemal wszyscy. Uważać powinny jedynie kobiety, które planują zajść w ciążę. Choć wielu ekspertów nie podziela tej tezy, część badaczy jest zdania, że spożywanie bardzo dużych ilości imbiru może doprowadzić do poronienia. Na wszelki wypadek, warto więc zachować umiar.
Czytaj też: Imbir ma cudowne właściwości! Jedna z najzdrowszych przypraw świata wzmacnia i poprawia nastrój
Naturalne antybiotyki: ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy zawiera kwas jabłkowy, który ma właściwości antybiotyczne. Może złagodzić ból gardła. Czysty ocet jabłkowy obciąża układ pokarmowy, dlatego spożywaj go w formie rozcieńczonej. Możesz doprawić nim sałatki, sosy i pasty, a także użyć do marynowania mięs czy grzybów.
Naturalne antybiotyki: kurkuma
Kurkuma zawiera kurkuminę, czyli jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy. Ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, oczyszczające, a nawet antynowotworowe. Dodawaj ją do potraw, soków i koktajli. Aby zwiększyć przyswajanie kurkumy, stosuj ją razem z czarnym pieprzem.
Naturalne antybiotyki: żurawina
Żurawina będzie pomocna w leczeniu infekcji układu moczowego. Wypłukuje bakterie z dróg moczowych, przyspieszając proces leczenia i zapobiega nawrotom infekcji. Ale to nie wszystko, bo żurawina chroni przed próchnicą i chorobami dziąseł. Pij sok z żurawiny i spożywaj świeże owoce. Dodaj je do porannej owsianki i koktajli.
Czytaj też: Strach o zdrowie, niepewność, izolacja. Pandemia to test dla psychiki