
Jak ograniczyć jedzenie mięsa? Oto 10 kroków, które ci w tym pomogą!
Osoby jedzące duże ilości roślin rzadziej cierpią na depresję, słabiej odczuwają stres, niepokój i wahania nastroju – czytamy w książce „Jak być szczęśliwszą, zdrowszą i piękniejszą”, autorstwa Jennifer Ashton i Sarah Toland. Warzywa, owoce i orzechy zawierają w sobie mnóstwo antyoksydantów, które odżywiają nasz mózg, wspomagają odnowę komórkową i redukują stany zapalne. Naukowcy od dawna grzmią, że pochłanianie tak dużych ilości mięsa (pomimo wielu kampanii prozdrowotnych na naszych stołach wciąż króluje właśnie ono) wpływa na dewastację naszej planety, a w efekcie na ocieplenie klimatu.
Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez mięsa, zrób eksperyment. Przez miesiąc spróbuj je ograniczyć i postaw na dietę pełną produktów roślinnych. Oto dziesięć pomysłów, które ci w tym pomogą:
Spersonalizuj swoją dietę
Ułóż trzydziestodniowy (na początek) plan żywieniowy, żebyś nie musiała sięgać po przypadkowe produkty. Przeanalizuj to, co jadłaś do tej pory, aby wyeliminować niezdrową i przetworzoną żywność. Zamień ją na zdrowe, naturalne posiłki. I nie wymagaj od siebie zbyt wiele. Jeśli do tej pory jadłaś czerwone mięso dwa razy dziennie, może być ci trudno zupełnie je wyeliminować. Na początek spróbuj je ograniczyć.
Planuj z wyprzedzeniem
Poszukaj w Internecie inspiracji, jak łatwo przyrządzić zdrowsze posiłki. Znajdź nowe restauracje i zrób remanent domowej spiżarni. Jeśli dalej będziesz stołować się w lokalach serwujących ciężkostrawne potrawy albo twoja lodówka będzie wypełniona mrożonymi kotletami mielonymi, pulpetami i bekonem, trudno będzie ci odnieść sukces.
Czytaj także: „Skąd się bierze to, co jesz?”. Aleksander Baron, słynny szef kuchni o tym, jak możemy jeść etyczniej
Skup się na dodawaniu, a nie na eliminowaniu
Będzie ci o wiele łatwiej, gdy zmienisz myślenie. Zamiast narzekać na to, że ograniczasz dietę (odstępując od produktów mięsnych), pomyśl, ile nowych produktów dodałaś do swojego jadłospisu. Aby urozmaicić dietę, poznałaś i polubiłaś wiele warzyw, owoców i nasion, które nigdy wcześniej nie lądowały na twoim stole.
Znajdź alternatywę, która będzie takim samym źródłem białka i satysfakcji z przeżuwania
„Dla mnie najciekawszym odkryciem okazał się wędzony łosoś w połączeniu z serkiem kremowym – zaspokaja apetyt i zapotrzebowanie na białko w takim samym stopniu jak moje ukochane żeberka, ale zawiera więcej zdrowych tłuszczów i składników odżywczych i nie wywiera złego wpływu na stan zdrowia” – czytamy w książce „Jak być szczęśliwszą, zdrowszą i piękniejszą”. Wypróbuj przekąski złożone z marchewek i pokrojonego selera naciowego podawane z hummusem, przegryzaj orzechy, nasiona, surowe warzywa, zielony groszek albo prażoną kukurydzę.
Nie skupiaj się jedynie na wadze
Jeśli zamienisz mięso na produkty roślinne, prawdopodobnie zgubisz kilka kilogramów. Ale to nie powinien być twój główny cel. Do spadku wagi potrzeba czasu. Skup się na swoim zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Zwracaj uwagę na to, co jesz, i naucz się słuchać swojego organizmu (jedne produkty będą sprawiać, że poczujesz się dobrze, inne będą cię spowalniać).
Bądź otwarta i próbuj nowych, egzotycznych produktów
Próbuj rzeczy, których nie znasz albo których nie jadłaś od lat. Jest cała masa warzyw, owoców, orzechów i nasion, które można przyrządzić na dziesiątki różnych sposobów. „Nie zamykaj się na nowe smaki i nie przygotowuj posiłków jedynie na starą modłę, ani nie rezygnuj z nich, ponieważ zniechęciły cię w przeszłości. Twoje kubki smakowe zmieniają się – tak samo jak zmienia się moda na gotowanie” – radzą Jennifer Ashton i Sarah Toland, autorki poradnika.
Wyszukuj kreatywne przepisy na posiłki na bazie roślin w Internecie
„Szukasz nowej odsłony twojego ulubionego dania zawierającego czerwone mięso lub inne białko pochodzenia zwierzęcego? Internet na pewno podpowie ci jego wegańską wersję, która okaże się równie, a może i bardziej smaczna od standardowego posiłku” – przekonują autorki. Tak, to takie proste!
Jedz śniadanie na kolację
Wiele z nas uważa, że jaja jada się jedynie na śniadanie, a nie na obiad czy kolację. To błąd. Jajka są jednym z najbogatszych w białko składników diety i zawierają jedynie 75 kcal. Możesz przygotować z nich m.in. frittatę na bazie warzyw, szakszukę ze szpinakiem lub pomidorami czy jajeczne tacos.
Znajdź jakieś inteligentne rozwiązanie na dodanie warzyw do twojej diety
Zrób makaron z cukinii, buraków albo marchewki (użyj do tego obieraczki typu julienne lub temperówki do warzyw). Rozdrobniony kalafior może posłużyć jako zamiennik mięsa. Serwuje się go grillowanego lub przyrządzanego na ruszcie. Smakuje niemal tak samo jak tradycyjne skrzydełka z kurczaka. Z kolei boczniaki zastąpią ci boczek. Bądź kreatywna!
Pieniądze zaoszczędzone na mięsie przeznacz na zakup świeżych owoców i warzyw sezonowych
Wykorzystaj zaoszczędzone na mięsie pieniądze (będziesz zaskoczona, ile do tej pory na nie przeznaczałaś) i przeznacz je na zakup organicznych, sezonowych owoców i warzyw. Wybierz te produkowane lokalnie, a przynajmniej w twoim regionie. Kosztują nieco więcej od tych transportowanych całymi dniami czy wyprodukowanymi przy użyciu różnorodnych chemikaliów, ale smakują (i posłużą ci) o niebo lepiej.
Wszystkie porady pochodzą z książki „Jak być szczęśliwszą, zdrowszą i piękniejszą” (Wydawnictwa MUZA) autorstwa Jennifer Ashton i Sarah Toland.