
Czujesz się zestresowana? Sprawdź, co masz na talerzu
Stres może być mobilizujący. Jednak co robić, jeśli masz wrażenie, że całkowicie zapanował on nad twoim życiem? Zacznij od… wizyty w kuchni. Odpowiednia dieta – bogata w cynk, magnez, wapń i witaminę B – uspokoi cię, rozluźni, poprawi pamięć, myślenie i koncentrację. Oto dziesięć produktów, które pomogą ci złagodzić stres.
Bataty
Bataty to doskonały zamiennik ziemniaków, ryżu, kasz czy makaronu. Nie dość, że są najbardziej pożywnym warzywem, to jeszcze poprawiają nastrój i łagodzą stres (zawierają m.in. witaminę C i potas).
Matcha
Ta zielona herbata w proszku jest bogata w L-teaninę, aminokwas o silnych właściwościach łagodzących stres. Jedna filiżanka tej herbaty (pod względem zawartości antyoksydantów) odpowiada aż 10 wypitym filiżankom zwykłej zielonej herbaty.
Karczochy
Karczochy wspomagają ochronę komórek przed stresem. Świetnie też działają na problemy ze snem, A to wszystko dzięki wysokiemu poziomowi prebiotyków, czyli włókien dietetycznych, potasowi, magnezowi i witaminom C i K.
Czytaj też: Naturalny antybiotyk wzmacnia odporność i leczy infekcje. Masz go w swojej kuchni!
Jaja
Jaja są pełne witamin, minerałów, aminokwasów i przeciwutleniaczy. Są też bogate w cholinę (substancję odżywczą, która może chronić przed stresem), a ta znajduje się w dużych ilościach tylko w kilku produktach spożywczych.
Owoce morza
Małże, ostrygi i krewetki są bogate w aminokwasy, takie jak tauryna (która poprawia nastrój i może pomóc zapobiegać stanom depresyjnym). Owoce morza są również bogate w witaminę B12, cynk, miedź, mangan i selen, które odpowiadają za regulację nastroju.
Tłuste ryby
Tłuste ryby (makrela, śledź, łosoś i sardynki) są bogate w tłuszcze omega-3 i witaminę D, czyli składniki odżywcze, które pomagają zmniejszyć poziom stresu i poprawić nastrój. Z licznych badań wynika, że niskie spożycie tych substancji wiąże się ze zwiększonym ryzykiem depresji.
Czytaj też: Objawy depresji. Oto dziewięć mniej znanych objawów, które łatwo przeoczyć
Czosnek
Czosnek jest bogaty w allicynę, która usuwa z organizmu toksyny i inne szkodliwe związki, które mogą powodować uczucie stresu. Wpływa też na funkcjonowanie nadnerczy, które odpowiadają za produkcję wielu hormonów, w tym m.in. kortyzolu nazwanego hormonem stresu.
Kimchi
Kimchi to danie ze sfermentowanych warzyw, zwykle przyrządzane z kapusty pekińskiej i rzodkiewki japońskiej (daikon). Sfermentowana żywność, taka jak kimchi, jest pełna pożytecznych bakterii zwanych probiotykami. Jak czytamy na portalu healthline.com, badania pokazują, że sfermentowana żywność może pomóc zmniejszyć stres i niepokój.
Czytaj też: Imbir ma cudowne właściwości! Jedna z najzdrowszych przypraw świata wzmacnia i poprawia nastrój
Brokuły
Brokuły zawierają magnez, witaminę C i kwas foliowy (które, jak udowodniono, zwalczają objawy depresji). Są również bogate w sulforafan, związek siarki, który może działać uspokajająco. Dodatkowo 1 szklanka gotowanych brokułów zawiera ponad 20 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B6, której spożycie wiąże się z mniejszym ryzykiem depresji u kobiet.
Tahini
Tahini, czyli pasta z nasion sezamu, to doskonałe źródło magnezu (które sprzyja obniżeniu poziomu hormonu stresu, a także przeciwdziała zmęczeniu).