
Dzień bez mięsa – zrób to dla siebie i dla świata! Dzienny jadłospis na wege posiłki od Kasi Bem
Całkowita rezygnacja z mięsa nie jest dla każdej z nas, ale gdyby tak wprowadzić do swojego życia jeden dzień w tygodniu, w którym jemy tylko wegetariańskie posiłki? Wbrew pozorom to właśnie te najdrobniejsze kroki mają największe znaczenie i wpływają pozytywnie na kondycję planety. Zainspiruj się jednodniowym jadłospisem od Kasi Bem, joginki i nauczycielki medytacji.
***
Inspiracja: „Każda duża zmiana zaczyna się od małych pojedynczych działań”
Coraz częściej myślę, że wegetarianizm to jedna z tych idei, które mogłyby ocalić świat. Sama jestem wegetarianką od wielu lat. Od wielu lat promuję ten styl odżywiana i namawiam innych do przemyślenia wyborów żywieniowych. Wegetarianizm to opcja, która wpływa nie tylko na osobisty dobrostan, ale ma również ogromny wpływ na kondycję planety. Jeśli udałoby się w samej tylko Unii Europejskiej zmniejszyć spożycie mięsa o połowę, zredukowałoby to produkcję gazów cieplarnianych o 40%! Produkcja i konsumpcja produktów pochodzenia zwierzęcego jest główną siłą napędową zmian klimatycznych. Badacze, naukowcy, ekolodzy trąbią o tym od lat. Wreszcie zaczynamy ich słuchać, bo zaczynamy się bać. Zmiany klimatu są najczęstszą przyczyną klęsk żywiołowych: susz, pożarów, powodzi, głodu i zagrożeniem dla całego ekosystemu.
Dzisiaj wybór diety to już nie tylko kwestia zdrowia czy etyki. W świecie na skraju katastrofy ekologicznej to wyraz wysokiej świadomości i dbałości o planetę. Lepszy świat zależy od naszych codziennych decyzji. Każdy może ograniczyć spożycie mięsa, to żadne wyrzeczenie, a w dzisiejszych czasach konieczność. A zmiany trzeba wprowadzać błyskawicznie, bo Ziemia jest zagrożona. Grozi nam wyginięcie. To nie kasandryczne przepowiednie, tylko fakty. Jednocześnie taka świadomość może być paraliżująca.
Wegetarianizm mógłby ocalić świat
Tyle jest do zrobienia: nie jeść mięsa, nie używać plastiku, nie kupować bez sensu, nie marnować, nie zostawiać śladu węglowego. Jak w takim razie żyć? Może tak jak radzą zwolennicy zerowaste: „Nie chodzi o to, żeby niektórzy z nas perfekcyjnie realizowali ideę zero waste, wystarczy, że wielu z nas będzie ją realizować nieperfekcyjnie”. To świetny trop. Możemy tę radę odnieść to każdej zmiany, którą pragniemy wprowadzić w życie. Małymi krokami, ale systematycznie. Perfekcjonizm usztywnia, paraliżuje. Myślisz sobie: - jak uda mi się przekonać rodzinę do wegetariańskich posiłków? To nie dla mnie, nie będą chcieli tego jeść i brniesz w stary schemat.
A gdyby tak na początek wprowadzić jedno danie wegetariańskie dziennie albo cały dzień bez mięsa? Albo może zrezygnować z wędlin i czerwonego mięsa lub ograniczyć się do jednego czy dwóch mięsnych dni w tygodniu? To już wykonalne, łatwiejsze, do przyjęcia. A wiele zmienia. Zostań 1–dniową wegetarianką i sama się przekonaj. A potem przekonaj do tego innych. Rozumiesz do czego zmierzam? Nic wielkiego. Małe ruchy. Drobne zmiany, ale gdyby tak każdy? Wszyscy jesteśmy połączeni i wszystko jest połączone. Jeśli zignorujemy tę oczywistą zależność, ten Świat nie przetrwa. Najbliższe lata są kluczowe dla tej planety. Możemy i musimy zmieniać nasze nawyki i przyzwyczajenia.
Wegetariańskie przepisy dla 1 osoby na cały dzień:
Surówka piękności na śniadanie
4 łyżki płatków (owsiane, jaglane lub gryczane) namocz na noc w 8 łyżkach wody z kilkoma migdałami lub orzechami. Rano dodaj łyżkę soku z cytryny, łyżkę miodu i łyżkę tahiny. Wymieszaj. Dodaj ulubione owoce, pestki dyni, rodzynki. Posyp siemieniem lnianym. Możesz dodać rodzynek, owoców goji, suszonej żurawiny, daktyli, fig.
Zielony koktajl na przekąskę
Zmiksuj dużą garść szpinaku z 1 bananem, ½ awokado, sokiem z 1 pomarańczy, 100 ml wody.
Zupa krem z białych warzyw na obiad
W garnku rozgrzej łyżkę oliwy. 1 dużego pora i 2 ziemniaki pokrój w kawałki. Zalej pół litrem gorącej wody. Gotuj do miękkości (ok. 20 minut). Dodaj soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej. Zmiksuj na krem. Posyp świeżą natką.
Sałata gruszkowa przyjemność na obiad
Kilka liści sałaty lodowej umyj i porwij na mniejsze kawałki. Małą gruszkę, ¼ ogórka węża, ¼ kalarepki pokrój na cienkie plasterki. Ułóż na sałacie, dodaj kilka orzechów włoskich i polej sosem czosnkowym. Sos: wymieszaj ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, łyżeczką soku z cytryny, 2 łyżkami oliwy z oliwek.
Makaron z pomidorami
Ugotuj makaron. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Przesmaż 3 posiekane ząbki czosnku. Dodaj 2 pokrojone w kostkę pomidory. Smaż, aż zmiękną i puszczą sok. Wrzuć makaron, zamieszaj i dodaj pól pęczka drobno posiekanej natki. Posól, popieprz, posyp parmezanem.
***
Kasia Bem – nauczycielka jogi i medytacji, posiada zaszczytny tytuł Master of Yoga, autorka książek „Happy detoks”, „Happy uroda” i książki z DVD „Happy joga. Witalność”.
www.kasiabem.com